Verschil interieurstyling en interieurontwerpen

In de wereld van interieur worden er verschillende titels divers toegepast en is het niet altijd duidelijk wat de verschillen en overeenkomsten zijn. 

Interieurstyling en interieurontwerpen hebben allebei te maken met het creëren van een interieur dat functioneel en esthetisch aantrekkelijk is. Er is echter een verschil tussen beide disciplines.

Interieurstyling richt zich voornamelijk op het (her)inrichten van bestaande interieurs, waarbij het accent ligt op het aanpassen van de inrichting en decoratie om een nieuwe stijl te creëren. Hierbij wordt er vaak gewerkt met bestaande meubels, accessoires en andere elementen in de ruimte. De interieurstylist zal bijvoorbeeld adviseren over de indeling, kleuren op de wand, verlichting, stoffen en accessoires om de ruimte een nieuwe look te geven.

Interieurontwerpen daarentegen omvat een bredere en meer diepgaande benadering van het creëren van een interieur. Het richt zich op het ontwerpen van de indeling, constructie en inrichting van een interieur, waarbij er rekening wordt gehouden met de functie en het doel van de ruimte. Het omvat onder andere het ontwerpen van de plattegrond, het kiezen van materialen, het ontwerpen van meubels en andere inrichtingselementen en het coördineren van de uitvoering van de bouw of renovatie van de ruimte. Een interieurontwerper doet als onderdeel van het totaalpakket daarnaast óok wat een interieurstylist doet. Dus ook een kleuradvies, meubelplan en verlichtingsplan is onderdeel van het totaalpakket

Een interieurontwerper heeft binnen zijn/haar opleiding alle aspecten behandeld gekregen die ook een binnenhuisarchitect heeft gehad. Waaronder de geschiedenis van de bouwkunst, maken van indelingen, maatvoering, maatwerk, meubels en verlichting, conceptueel ontwerpen, kleur- en materiaalkennis, bouwkunde, inrichting en styling. Dit gebeurt vaak in een deeltijdopleiding. De interieurontwerper staat daarom ook niet in het architectenregister.

Een binnenhuisarchitect staat daarentegen wel in het architectenregister ingeschreven en het dragen van de titel architect is een beschermde titel. Interieur professionals die deze titel dragen voldoen aan opleidingsvereisten en aanvullende voorwaarden.

Als laatste is een interieurbouwer iemand die maatwerk interieurs bouwt. Zoals maatwerk keukens, badkamer kasten, diverse opberg- of kledingkasten, garderobes, roomdivider en zo verder. De interieurbouwer laat het ontwerpen van het maatwerk vaak over aan de interieurontwerper, die ook de gedetailleerde maatwerk tekening maakt. In overleg tussen bouwer, ontwerper en opdrachtgever wordt tot het daadwerkelijke meubel en materiaal besloten.

NIRA designing interior life richt zich op het interieurontwerp van een woning of een ruimte, Voor mij als interieurontwerper, is het fijnste om zo vroeg mogelijk ingeschakeld te worden om mee te denken. Het liefste ruim voor de bouw van een nieuwbouwwoning of al bij de eerste ideeën van een renovatie of aanbouw.

Zo vroeg mogelijk kan ik als interieurontwerper dan in gesprek met de architect en/of een aannemer om mee te denken over de indeling van de verschillende ruimtes.

En aansluitend kan er dan gedacht worden over de indeling van de leefruimtes en ook de te creëren sfeer en inrichting. Elektra- en lichtplannen kunnen dan zo snel mogelijk gemaakt worden en afgestemd worden. Want deze keuzes zijn al in het begin van het traject van belang. Een goede samenwerking is dus essentieel voor een prachtig eindresultaat.

Samenvattend, terugkomend op de titel van dit blog. Interieurstyling richt met name op de decoratie en aanpassingen van een bestaande ruimte, interieurontwerpers richten zich op het ontwerp en de bouw van een nieuwe of gerenoveerde ruimte en op alles wat daarbij komt kijken. Denk zo vroeg mogelijk aan het inschakelen van hulp hierbij.

Ben je zelf toe aan een verandering, heb je een nieuwbouwwoning gekocht of ga je binnen de bestaande woning drastisch aan de gang? Laat het mij weten en ik kom graag bij je langs om te bespreken wat voor jóu de mogelijkheden zijn.

Warme groet,

Karin Driessen
Interieurontwerper

Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *